Contact |
sigla UTCN

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Desen Tehnic , Grafică pe Calculator
Tabelul de componenţă
SR ISO 7573(anulat)
Tabelul de componenţă este o listă completă a elementelor care constituie un ansamblu (sau un subansamblu) sau a părţilor distincte, care fac obiectul unui desen tehnic.
Aceste elemente nu constituie în mod obligatoriu obiectul unui desen de execuţie.
Legătura dintre elementele care figurează în tabelul de componenţă şi reprezentarea lor pe desenul respectiv sau pe alte desene se asigură prin numere de poziţie.
Pe baza tabelului de componenţă este posibil să se stabilească pentru anumite scopuri şi alte tipuri de liste care să indice de exemplu, ordinea cronologică, administrarea stocurilor etc.
În nici un caz aceste liste speciale nu trebuie să se raporteze la desenul de execuţie.
Standardul internaţional SR ISO 7573 se limitează la tabelul de componenţă, care se referă la poziţionarea elementelor (a se vedea SR EN ISO 6433).
Acest tabel de componenţă oferă informaţii necesare pentru producţie sau pentru aprovizionarea elementelor respective.
Condiţii generale
Tabelul de componenţă poate fi amplasat fie pe desenul respectiv fie pe un document separat.

Dacă tabelul de componenţă se execută pe desen, el trebuie amplasat astfel încât să poată fi citit în sensul de citire al desenului şi poate fi alipit de indicator (a se vedea SR EN ISO 7200). Marginile tabelului de componenţă se execută cu linii continue groase (tip A).

Dacă tabelul de componenţă face obiectul unui tabel separat, acesta trebuie identificat prin acelaşi număr ca acela al desenului original.

Totuşi pentru  a face distincţie  între identificarea sa şi cea a desenului de origine, se recomandă ca numărul tabelului de componenţă să fie precedat de cuvintele „Tabel de componenţă” (sau de termenul asemănător folosit în documente).

Formatele tabelelor de componenţă care se execută separat  de desen se aleg în conformitate cu  SR EN ISO 5457.

NOTĂ:
Se recomandă ca tabelul de componenţă să fie alcătuit din coloane, reprezentate prin linii continue groase sau subţiri , în scopul de a înscrie informaţii în următoarele rubrici (ordinea acestora este facultativă):

-poziţie;-       denumire;-       cantitate;-       referinţă;-       material.

dacă este necesar, pot fi adăugate alte coloane pentru a putea face referire şi la alte condiţii specifice.

Coloana  „poziţie” indică numărul de poziţie al elementului care figurează pe desenul respectiv (a se vedea SR EN ISO 6433)

Coloana ”denumire” indică denumirea elementului. Se poate utiliza o denumire prescurtată dacă aceasta nu produce confuzii. În cazul elementelor standardizate (de exemplu şurub, piuliţă, ştift etc.) denumirea standardizată a acestora trebuie să fie în conformitate cu standardele la care se face referire.

Coloana „cantitate” indică numărul total de elemente identice necesare pentru alcătuirea ansamblului complet care face obiectul desenului.

Coloana „referinţă” se foloseşte pentru identificarea elementelor care nu sunt complet reprezentate pe desenul  de origine, de exemplu, elementele detaliate pe alte desene, elementele standardizate sau alte elemente gata pentru folosire.

După caz, indicaţia poate cuprinde: numărul celuilalt desen, numărul standardului respectiv, codul sau orice alte informaţii similare.

Coloana „material” indică tipul şi calitatea materialului care urmează să fie utilizat. Dacă este vorba despre un material standardizat, trebuie utilizată notarea standardizată.

Tabelul de componenţă mai poate conţine şi alte informaţii necesare pentru definirea produsului, de exemplu:

-      numărul de identificare;
-      masa unitară;
-      modul de livrare;
-      observaţii.

Indicaţiile înscrise în coloanele prevăzute trebuie să fie dispuse în rânduri orizontale pentru fiecare element. Pentru mai multă claritate se recomandă ca indicaţiile referitoare la diferite elemente să fie separate cu ajutorul liniilor continue groase sau subţiri (tipul A sau B).

Ordinea indicaţiilor este cea a poziţiilor elementelor pe desen. Tabelul de componenţă aplicat pe desen se completează de jos în sus, titlurile coloanelor fiind situate în partea de jos a tabelului. Tabelul de componenţă executat separat pe desen se completează de sus în jos, titlurile coloanelor fiind situate în partea de sus a tabelului.

Indicaţiile pot fi scrise manual cu ajutorul şabloanelor sau utilizând orice alt mijloc adecvat; de preferinţă se scrie cu litere majuscule conform SR EN ISO 3098.

Pentru toate modurile de scriere, inclusiv cele realizate prin mijloace mecanice, a se vedea specificaţiile corespunzătoare din ISO 6428 (Condiţii pentru micrografie).

Tabelul de componenţă folosit în Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca